About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Thursday, April 9, 2009

Cakui / Pak Tongko

Bahan-Bahan:
1kg tepung gandun (anchor brand)
1 pkt instant yeast (mauripan)
½ cawan minyak mazola}
1½ cawan gula pasir }satukan
3½ cawan air }
sedikit garam } 2 biji telur
1 sudu teh bikarbonat soda
1 sudu teh air kapur
Cara:
*satukan tepung gandum dan yis. Pecahkan telur kedalam adunan tepung tadi, gaul.
*masukkan bahan yang telah dilarutkan bersama air.
*uli adunan hingga licin dan tidak melekat di tangan.
*tutup adunan dengan tuala lembab, biar 2 jam atau hingga keesokan pagi.
*uli semula adunan tersebut hingga licin dan lembut.
*ambil sedikit adunan dan canaikan.
*potong bentuk memanjang 7 X 2 cm
*guna lidi atau buluh bunga telur, celupkan dalam air dan basahkan bahagian tengah adunan yang dipotong tadi.
*ambil adunan lain yang telah dipotong sama saiz, lekatkan, tekan sedikit dibahagian yang dibasahkan dengan air tadi.
*ulangi proses dan goreng dalam minyak penuh dan api sederhana
Cadangan Hidangan:
boleh makan begitu sahaja atau disapu dengan mentega, kaya, jem atau dimakan bersama kuah kacang.
Tambahan:
semakin lama anda uli, adunan akan bertambah lembut (fine)

boleh guna yis basah(beku)dan hasilnya lebih baik.

minyak mazola bolah diganti dengan minyak masak atau mentega/marjerin yang dicairkan

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Cakui / Pak Tongko | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top