Bahan-bahannya:
1/2 kg ikan tenggiri (di potong kecil)
1 sudu besar nam pla
4 helai daun kesum (di cincang halus)
2 helai daun ketumbar (di cincang halus)
2 helai daun bawang (di cincang halus)
1 1/2 biji kelapa (Perahkan dua cawan santan pekat)
Bahan-bahan untuk di giling:
6 tangkai cili kering
1 batang serai
6 ulas bawang putih
2 sudu besar lada hitam
Cara membuatnya:
1.Gaulkan ikan bersama nam pla,garam dan masukkan kedalam kaserol bersama 1 1/2 cawan santan dan bahan-bahan yang telah di giling dan masak pada suhu sederhana selama 30 minit.(pastikan untuk menggaulnya setiap 10 minit)
2.Kemudian lecek ikan dan masukan daun bawang,daun ketumbar dan gaulkannya.
3.Kukus ikan dengan menggunakan daun pisang berukuran 2cm x 2 cm dan masukan dua sudu besar ikan,satu sudu besar santan dan lipatkan dau pisang tadi.
4.Kukus ikan kedalam ketuhar selama 15 minit pada suhu yang sederhana.
About Me
Wednesday, April 15, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment