About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Thursday, April 9, 2009

Ketam Masak Masam Manis

BAHAN-BAHAN:

1 kg ketam nipah/biasa

2 labu bawang besar (kisar)

2 cm halia (kisar)

2 sudu besar cili giling

3 sudu besar sos tomato

2 biji telur

Sedikit garam dan gula


CARA MENYEDIAKAN:

1. Bersihkan ketam dan buang kulitnya.

2. Panaskan sedikit (dua cawan) air di dalam kuali bersama bawang besar, cili giling, sos tomato dan sedikit serbuk perasa.

3. Kemudian masukkan ketam dan masak sehingga mendidih dan biarkan kuahnya pekat.

4. Akhir sekali barulah masukkan telur dan kacau sehingga sebati.

5. Biarkan seketika dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Ketam Masak Masam Manis | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top