BAHAN-BAHAN:
1 kg beras basmati
1 1/2 kg air
1/2 cawan susu cair
1 cawan santan
1 cawan jus pandan
Sedikit pewarna hijau
1 labu bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar minyak jagung
1 ketul gula batu
Garam dan gula
2 tangkai daun pudina
2 tangkai daun ketumbar
BAHAN TUMIS:
1 labu bawang besar - mayang
4 cm halia - mayang
5 ulas bawang putih - mayang
Sedikit bahan penumis (bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumis bahan-bahan penumis dan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan santan, susu cair, jus pandan, air, beras dan kacau rata.
3. Masukkan daun pudina dan daun ketumbar dan masak nasi sehingga masak.
4. Setelah masak, hias dengan bawang goreng, cili yang dimayang dan lobak merak yang dihiris halus.
About Me
Thursday, April 9, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment