About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Sunday, April 12, 2009

Apam Pelangi Manila

Bahan2nya

5 biji telor
1 sudu ovelet
250gm tepong gadum
250gm gula
175cc santan atau 150cc air + santan serbuk 1/2 paket
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh vanili
secubit garam
Pewarna merah, kunng, coklat dan hijau

Caranya

Pukul telor, gula, ovelet dan garam hingga naik dan pekat baru masukkan tepong sedikit-sedikit berselangseli dengan santan. Buat hingga habis masukkan vanili kacau sebati baru bahagikan kepada 4 warna

Acuan disapu sedikit minyak. Gunakan acuan buat kueh puteri ayu. Masukkan sedikit adunan setiap warna berselangseli kukus selama lebih kurang 5 min.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Apam Pelangi Manila | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top