Bahan-Bahan:
Bahan A
Minyak masak
Sedikit garam
dua ibu jari lengkuas
3 helai daun limau purud
½ Serai dititik
Bahan B
15-20 batang Lada basah blender(kalau tak ada lada kering pun boleh)
sedikit belacan
3-4 ulas bawang merah(bawang kecil)
2-3 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit kunyit
sedikit garam
Bahan C
2 keping asam keping
sedikitt Air asam
bunga kantan
daun kesum/cenohom
sedikit air
garam
serbuk perasa
Cara:
Tumis bahan A hingga naik aromanya!
kemudian, setelah blender kesemua bahan B,
masukkan ke dalam A yang naik baunya itu,tumis hingga didih sikit,
barulah masuk kesemua bahan C dan tunggu hingga didih
About Me
Wednesday, April 15, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment