About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Sunday, April 26, 2009

Ayam Bakar Bercili

Bahan-Bahan:
1 kg ayam
Sedikit daun pisang

Bahan yang dikisar:

20 biji cili
4 cm belacan
½ cawan pati santan
Sedikit air asam jawa
2 batang serai
3 cm halia
3 cm lengkuas
Garam dan gula secukup rasa Bahan renjis:
5 camca besar minyak masak
5 camca besar pati santan
3 camca teh cili kisar
Cara:
Bersihkan ayam dan dipotong 16.
Perap bahan kisar semalaman bersama-sama ayam yang sudah dipotong.

Layurkan daun pisang sebelum dijadikan alas untuk membakar ayam. Ini bagi mengelakkan ayam daripada cepat hangus.

Bakar ayam di atas api sederhana dan renjis ayam dengan santan bercampur cili agar ayam tidak terlalu kering.

Bahan-Bahan:
1 kg ayam
Sedikit daun pisang

Bahan yang dikisar:

20 biji cili
4 cm belacan
½ cawan pati santan
Sedikit air asam jawa
2 batang serai
3 cm halia
3 cm lengkuas
Garam dan gula secukup rasa Bahan renjis:
5 camca besar minyak masak
5 camca besar pati santan
3 camca teh cili kisar

Cara:
Bersihkan ayam dan dipotong 16.
Perap bahan kisar semalaman bersama-sama ayam yang sudah dipotong.

Layurkan daun pisang sebelum dijadikan alas untuk membakar ayam. Ini bagi mengelakkan ayam daripada cepat hangus.

Bakar ayam di atas api sederhana dan renjis ayam dengan santan bercampur cili agar ayam tidak terlalu kering.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Ayam Bakar Bercili | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top