BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam
10 ulas bawang merah, dihiris dan digoreng garing
50 ml minyak kacang
5 keping asam gelugur
100 g bendi, digoreng
2 biji bawang besar, dipotong bulat-bulat
600 ml air sejuk
garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN(a)
(Digiling halus)
15 batang lada merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
3 cm belacan
1 batang serai, dihiris halus
CARA-CARA
1. Ayam dipotong seperti biasa dan dicuci dan ditoskan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang yang dipotong bulat hingga ia layu. Campurkan bahan-bahan (a) dan goreng hingga berbau wangi. Tambahkan air dan asam gelugur. Kacau rata-rata dan biarkan ia mendidih. Rasalah garamnya
3. Masukkan pula ayam dan masaklah hingga ia empuk. Masukkan bendi yang telah digoreng tadi. Semasa menghidangnya taburkan dengan bawang goreng.
About Me
Sunday, April 12, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment