About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Sunday, April 12, 2009

Ayam Masak Putih Sarawak

bahan bahan

6 ulas bawang merah
3 cm lengkuas
4 ulas bawang putih
3 cm halia
½ camca the biji lada putih
½ camca the biji lada hitam

4 camca besar minyak masak
1 kg ayam, dipotong ke kepingan kecil
1 cawan santan cair
2 Kiub Pati Ayam MAGGI®
1 cawan santan pekat
2 biji tomato, dipotong berbaji
1Campur ramuan A dan kisar hingga lumat.Panaskan minyak dan tumis ramuan hingga wangi.Masukkan kepingan ayam dan goreng 2 minit.2Masukkan santan cair dan Kiub Pati Ayam MAGGI®. Renih selama 3 minit.3Kemudian masukkan santan pekat dan renih selama 4 minit. Kacau selalu untuk mengelakkan pecah minyak di permukaan masakan.4Masukkan tomato dan padamkan api.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Ayam Masak Putih Sarawak | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top