About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Sunday, April 12, 2009

Cucur Jawa Tok Lang

Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
? cawan gula pasir
1 cawan gula merah
Sedikit garam
Air secukup likat
Sedikit minyak untuk menggoreng
Cara:
Campurkan gula pasir, gula merah bersama >< 2 cawan air, kemudian masak hingga mendidih. Biarkan suam/sejuk air gula tersebut.

Campurkan ke dalam tepung gandum dan beras, kemudian tambah sedikit garam. Gaulkan ikut likat dan timbuk-timbuk hingga berbuih sikit. peram semalaman. Goreng keesokkan paginya bersama >< 1/2 cawan minyak masak.

Sendukkan dengan senduk bulat. Tuangkan kedalam kuali dengan menggunakan senduk bulat tadi. balikkan dan angkat. Gunakan api yang sederhana besar. Tambahkan sedikit air jika perlu.
Cadangan Hidangan:
Sesuai dimakan panas/sejuk

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Cucur Jawa Tok Lang | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top