Bahan
2 cawan tapai pulut (maklang guna 1 cwn)
500 gm tepung beras (maklang guna 250 gm)
2 cawan gula (1 cwn)
4 cawan air (2 cwn)
1 pkt eno (guna kesemuanya..jangan guna 1/2),insyaAllah..apam tak berat
pewarna [jika perlu]
kelapa muda parut ]
garam ] gaulkan
Cara
1. Mesinkan gula, air dan tapai tadi hingga halus.
2. Masukkan tepung beras dan peram sekurangnya 4 jam. (maklang peram 2 jam)
3. Bila dah 4 jam masukan eno dlm bancuhan tepung yg dah diperap tadi dan perapkan lagi selama sekurangnya 1 jam.(maklang peram tak sampai 1 jam)
4. Tambah pewarna jika suka dan sudukan ke dlm acuan (mangkuk2 porcelin yg kecil2 tu) dan kukuslah selama 20 minit.(<>10-15' jer)
5. Keluarkan dari acuan dan hidangkan bersama kelapa.
About Me
Sunday, April 12, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment