About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Tuesday, April 7, 2009

Daging Gulung Mak Dara

BAHAN A:

3 keping daging (potong nipis)

1 sudu besar jus limau nipis

1 sudu besar rempah kari

1/2 sudu kecil serbuk lada hitam

2 cm halia (hiris halus)

3 ulas bawang putih (hiris halus)

Sedikit garam dan kunyit



BAHAN B:

1/2 kg udang

3 biji bawang besar (potong dadu)

3 biji tomato (potong dadu)

5 tangkai cili hijau (potong dadu)

3 ulas bawang putih (hiris halus)

1 sudu besar cili kisar

1 1/2 sudu besar sos tiram

10 biji bebola ikan (belah dua)

1 tangkai daun selasih

Minyak masak untuk menumis



CARA MENYEDIAKAN:

1. Satukan kesemua bahan A dan gaulkan rata. Kemudian bakar sehingga masak. Angkat dan ketepikan.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, cili kisar, sos tiram, udang, bebola ikan, bawang besar, tomato dan cili hijau. Gaulkan rata. Masukkan daun selasih. Angkat dan ketepikan.

3. Gulungkan daging yang telah siap dibakar tadi dengan inti ini.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Daging Gulung Mak Dara | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top