About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Tuesday, April 7, 2009

Sup Tulang

BAHAN-BAHAN:
1 kg tulang rusuk lembu
4 biji ubi kentang
10 ulas bawang merah (tumbuk)
5 ulas bawang putih (tumbuk)
1 cm halia muda (tumbuk)
1 1/2 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil jintan putih (tumbuk)
1/2 sudu kecil jintan manis (tumbuk)
4 biji buah pelaga (ketuk)
1 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 tangkai daun sup
Sedikit bawang goring

CARA MENYEDIAKAN:
1.Rebuskan tulang lembu bersama kulit kayu manis sehingga dagingnya lembut.
2.Masukkan ubi kentang. Ketepikan.
3.Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tumbuk sehingga naik bau dan tuangkan
ke dalam periuk rebusan tulang tadi.
4.Seterusnya, masukkan sedikit garam dan kacau rata.
5.Masukkan pula daun sup dan bawang goreng.
6.Angkat dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Sup Tulang | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top