BAHAN-BAHAN:
* 1 ekor ayam (jangan dipotong)
* 1 bungkus mihun (dicelur)
* 20 ketul begedil
* 3 tangkai daun bawang } dihiris
* 3 tangkai daun sup }
* 200 gm taugeh
* garam dan air secukupnya
BAHAN-BAHAN (A)
YANG PERLU DIKISAR:
* 1 sudu besar ketumbar
* 1 sudu kecil jintan halus
* 1 sudu kecil jintan kasar
* 1 sudu kecil lada putih
* 2 batang serai
* 15 ulas bawang merah
* 5 ulas bawang putih
* 5 biji buah keras
* sedikit lengkuas, halia dan kunyit hidup
BAHAN SOS KICAP:
* 12 - 15 biji cili padi
* 1/2 cawan kicap manis
* 1 sudu kecil gula pasir
* 1 ulas bawang putih
* Celurkan cili padi dengan kuah soto dan kisar dengan bawang putih.
* Campurkan kicap dan gula
CARA MEMBUATNYA:
* Masukkan bahan(A) dalm periuk yang berisi air secukupnya.
* Masak hinggan mendidih
* Masukkan ayam dan rebus hingga empuk.
* Angkat dan toskan
* Siat siatkan daging ayam
* Tulang tulang ayam dimasukkan ke dalam periuk rebusan
* Masukkan garam secukup rasa dan biarkan mereneh (mendidih di atas dapur perlahan-lahan)
* Bila menghidang, masukkan sedikit mihun ke dalam mangkuk
* Bubuhkan isi ayam, bergedil , daun bawang, daun sup, taugeh dan bawang goreng.
* Tuangkan kuah soto secukupnya dan bubuhkan sos kicap
About Me
Sunday, April 12, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment