About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Tuesday, April 7, 2009

Pecal Ikan Keli

BAHAN-BAHAN:

1 kilo ikan keli

2 mangkuk santan pekat daripada dua biji kelapa

15 tangkai cili padi

6 ulas bawang merah

6 ulas bawang putih

5 cm belacan

5 cm cekur

7 helai daun cekur

Sedikit air asam jawa

Garam dan gula secukup rasa



CARA MENYEDIAKAN:

1. Ikan dicuci bersih dan dilumur garam.

2. Panggang hingga masak.

3. Bawang merah, bawang putih, cili padi, belacan, buah cekur digoreng dan kemudian tumbuk halus.

4. Masukkan santan, bahan tumbuk dan ikan keli dalam periuk.

5. Masak dan sentiasa dikacau agar tidak pecah santan.

6. Masukkan air asam jawa dan daun cekur yang telah dihiris halus. Rasakan garam dan gulanya.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Pecal Ikan Keli | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top