Bahan-bahannya:
1biji kelapa parut
200 gm daging cingang
5 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
3 cm lengkuas
3 batang serai (di hiris)
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu makan ketumbar
3/4 cawan air asam jawa
1/2 cawan minyak masak
2 sudu makan gula
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1.Kisar cili kering,bawang merah,bawang putih,kunyit hidup,lengkuas,serai,jintan manis,jintan putih dan ketumbar.
2.Kelapa di goreng sehingga kuning.
3.Panaskan minyak dalam kuali dan tumis rempah yang di kisar tadi sehingga bangkit bau.
4.Masukan daging dan kacau rata hingga masak.
5.Masukkan air asam jawa,garam gula dan kelapa goreng.
6.Goreng sehingga kelapa kelihatan basah dan angkat.
About Me
Wednesday, April 15, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment