About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Tuesday, April 7, 2009

Ayam Lada Hitam

BAHAN-BAHAN:
2 kg ayam (potong kecil)
3 ulas bawang putih (cincang halus)
5 ulas bawang merah (cincang halus)
100 gm halia (cincang halus)
50 gm lada hitam
1 sudu kecil minyak bijan
10 tangkai cili merah
5 biji tomato (potong halus)
50 gm daun bawang (potong kecil)
50 gm minyak masak
3 sudu kecil sos tiram
Sedikit garam dan gula

CARA MENYEDIAKAN:
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia
sehingga kuning keemasan.
2) Kemudian ma suk kan lada hitam, sos tiram dan ayam.
3) Kacau sekali-sekala sehingga ayam masak. Setelah itu, barulah masukkan
to ma to bersama cili merah, daun ba wang, garam dan gula.
4) Kacau se ke tika barulah angkat dan hidang

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Ayam Lada Hitam | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top