About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Sunday, April 12, 2009

Ayam Percik Kelantan.

bahan2nye.
1 ekor ayam dipotong 4 dan dikelar2
2 biji bawang besar merah
2 inci halia
3 biji bawang putih
2 batang serai
2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh lada hitam
cara2nye.
semua bahan2 tadi kecuali ayam dan santan di kisar hingga lumat.
kemudian digabung kesemuanya bersama ayam dan santan dan dimasak sehingga ayam itu 1/2 masak,jangan lupa letak garam dan gula secukup rasa.bila agak2 dah 1/2 masak,keluarkan ayam tersebut dari kuahnya,dan sambung memasaknya di atas api arang.bagi yang tiada pembakar boleh gunakan non stick pan.grill kan ayam itu sampai masak dan jangan lupa percik kan kuah semasa membakar,sesungguhnya ia akan menerbitkan aroma yang sukar untuk digambarkan.paling ngam dimakan bersama nasi kerabu.selamt mencuba!

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Ayam Percik Kelantan. | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top