About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Wednesday, April 15, 2009

Daging Hitam

Bahan-bahannya:

1 kg daging
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
1 cawan kerisik
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
6 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak masak
1 cawan air asam jawa
2 ulas bawang besar (di hiris bulat)
2 tangkai cili hidup (untuk hiasan)
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1.Kisar cili kering,bawang merah,bawang putih,halia dan kerisik.
2.Daging di basuh dan di potong nipis.
3.Campurkan bahan yang di kisar tadi dengan serbuk lada hitam,jintan manis dan jintan putih.
4.Panaskan minyak dalam kuali.tumis rempah diatas sehingga garing.
5.Masukkan daging garam serta air asam jawa.Biarkan mengelegak dan daging empuk.
6.Masukan bawang besar serta cili potong.setelah bawang layu,angkat dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Daging Hitam | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top