Bahan-bahannya:
1 kg daging
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
1 cawan kerisik
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
6 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak masak
1 cawan air asam jawa
2 ulas bawang besar (di hiris bulat)
2 tangkai cili hidup (untuk hiasan)
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1.Kisar cili kering,bawang merah,bawang putih,halia dan kerisik.
2.Daging di basuh dan di potong nipis.
3.Campurkan bahan yang di kisar tadi dengan serbuk lada hitam,jintan manis dan jintan putih.
4.Panaskan minyak dalam kuali.tumis rempah diatas sehingga garing.
5.Masukkan daging garam serta air asam jawa.Biarkan mengelegak dan daging empuk.
6.Masukan bawang besar serta cili potong.setelah bawang layu,angkat dan hidangkan.
About Me
Wednesday, April 15, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment