About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Wednesday, April 15, 2009

Kek Pandan Lembap

Bahan-bahannya:

11/2 cawan mentega
21/2 cawan gula hangus
6 biji kuning telur
4 biji putih telur
150 ml santan pekat (daripada setengah biji kelapa)
Sedikit pewarna hijau

Bahan-bahan di ayak bersama:

21/2 cawan tepung gandum
1/2 camca teh soda bikarbonat

Bahan-bahan di kisar:

8 helai daun pandan
250 ml air

Cara membuatnya:

1.Putar mentega bersama gula sehingga kembang menggunakan pengadun elektrik.
2.Masukkan putih dan kuning telur satu demi satu.
3.Masukan tepung ,santan serta air pandan berselang seli.Putar rata.
4.Masukan pewarna hijau.Putar sebati.
5.Tuang adunan kedalam loyang pembakar berukuran 20 cm x 20 cm.Bakar sejam pada suhu 190 darjah celcius.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Kek Pandan Lembap | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top