About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Wednesday, April 15, 2009

Kek Syawal

Bahan-bahannya:

450 gm buah-buahan campuran
100 ml air
2 camca besar kopi segera
350 gm tepung gandum
11/2 camca the serbuk penaik
225 gm gula perang
225 gm mentega
3 biji telur di pukul sedikit

Cara membuatnya:

1.Rendam buah-buahan,air dan kopi segera semalaman.
2.Ayak tepung dan serbuk penaik,masukan gula.Gaul ramas bersama mentega hingga adunan menjadi seperti serbuk roti.
3.Masukan buah-buahan campuran bersama air dan telur,kacau sebati.Rataka di dalam acuan bulat bergaris pusat 20 cm.Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 11/2 jam atau hingga masak.Biar sejuk di dalam tin.

Bahan-bahan aising royal:

4 biji putih telur
900 gm gula aising
2 camca the air limau nipis

Cara membuatnya:

1.Putar telur hingga kembang,masukan secamca demi secamca gula hingga tinggal separuh.putar deras 5 - 10 minit hingga adunan kembang dua kali ganda.
2.Masukan air limau nipis dan baki gula sambil di putar hingga ia tidak berkilat lagi.Tutup dengan kain lembap dan biar 2 - 3 jam supaya tidak berbuih lagi.Biar lapisan aising kering sebelum menghias di atas dan di tepi kek.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Kek Syawal | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top