Bahan-bahannya:
450 gm buah-buahan campuran
100 ml air
2 camca besar kopi segera
350 gm tepung gandum
11/2 camca the serbuk penaik
225 gm gula perang
225 gm mentega
3 biji telur di pukul sedikit
Cara membuatnya:
1.Rendam buah-buahan,air dan kopi segera semalaman.
2.Ayak tepung dan serbuk penaik,masukan gula.Gaul ramas bersama mentega hingga adunan menjadi seperti serbuk roti.
3.Masukan buah-buahan campuran bersama air dan telur,kacau sebati.Rataka di dalam acuan bulat bergaris pusat 20 cm.Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 11/2 jam atau hingga masak.Biar sejuk di dalam tin.
Bahan-bahan aising royal:
4 biji putih telur
900 gm gula aising
2 camca the air limau nipis
Cara membuatnya:
1.Putar telur hingga kembang,masukan secamca demi secamca gula hingga tinggal separuh.putar deras 5 - 10 minit hingga adunan kembang dua kali ganda.
2.Masukan air limau nipis dan baki gula sambil di putar hingga ia tidak berkilat lagi.Tutup dengan kain lembap dan biar 2 - 3 jam supaya tidak berbuih lagi.Biar lapisan aising kering sebelum menghias di atas dan di tepi kek.
About Me
Wednesday, April 15, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment