About Me

My photo
phone: 016-4012646 fik2181@yahoo.com.my

Sunday, April 12, 2009

Mi Bandung

bahan - bahan

* 500 gm mi kuning (dicelur)
* 300 gm daging
dipotong


* 300 gm daging ayam
* 200 gm tauge
* 2 sudu besar cili kisar
* 3 ulas bawang putih[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/shiroo/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image003.gif[/IMG]
* 5 ulas bawang merah
* 1 mangkuk stok ayam
* 4 sudu besar sos tomato
* 4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
* 2 sudu besar sos cili
* 1 sudu besar sos tiram
* 1 buji limau kasturi
* 1 biji telur
* sedikit sawi, cili merah, daun sup dan daun bawang ( dihiris)
* garam dan minyak masak

cara membuatnya

1. panaskan minyak masak dalam periuk. tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kisar hingga garing.
2. masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan garam. biarkan merenih perlahan - lahan
3. seterusnya masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi, telur dan masak selama 2 minit

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2008 resepi masakan malaysia: Mi Bandung | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top